Ogórki kiszone Pani Ali

Składniki:

2 kg ogórków
główka czosnku
kilka gałązek kopru z kwiatostanami
kawałek chrzanu
liście chrzanu, wiśni lub winorośli
sól

Przygotowanie:

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, a następnie ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 2 pędy kopru i kilka liści wiśni. W 1,5 litra wody rozpuścić 3 łyżki soli i tak przygotowaną zalewą zalać ogórki. Nie dokręcać dokładnie wieczek.

Po kilka dniach, kiedy ogórki się zakiszą, dokręcić wieczka i pasteryzować przez 5 minut. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s