Hychiny

Przepis pochodzi od Dorotki z bloga daktyle w czekoladzie. Hychiny idealnie sprawdzają się jako przekąska na mecz, u mnie gościły już niejeden raz 🙂

Składniki:

ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub kefiru
szczypta cukru

nadzienie:

5-6 pieczarek

sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Pieczarki zetrzeć na grubym oczku i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku.

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozpłaszczyć i na środek kłaść nadzienie, zlepić i rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni na średnio rozgrzanym palniku po ok. 2 minuty z każdej strony.

Podawać np. z sosem czosnkowym.

Do nadziania hychinów używałam również tuńczyka z puszki, też wyszły pyszne 🙂

hychiny

Wegetariański obiad VII
Przekąski kibica na Euro 2016

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Hychiny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s