Maślane ciasto z truskawkami i rumem

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklani mąki ziemniaczanej
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (20 dkg)
3 łyżki rumu

30 dkg truskawek

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Dodać żółtka, a następnie wymieszać delikatnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczone masło i rum i mieszać do połączenia składników. Ciasto wylać na wyłożona pergaminem blaszkę o wymiarach 25×30 cm, a na wierzch wyłożyć truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

maślane ciasto z truskawkami2

Do wspólnego, weekendowego wypiekania ciast zaprosiła mnie Edyta z bloga Kuchenne zapiski Edyty 🙂 a wypiekałam truskawkowe słodkości wspólnie z:

Edytą

Iwoną

Anetą

Bożeną

Joanną

Małgosią

Dagmarą

Angeliką

Gosią

Dorotą

Marzeną

Joasią

Dorotą

Agą

Joasią

Danutą

Sylwią

Ewą

Milion smaków truskawek - edycja trzecia
Wiosenne słodkości 2016Truskawkowe szaleństwo 2016

Reklamy

20 uwag do wpisu “Maślane ciasto z truskawkami i rumem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s