Czarna soczewica z warzywami i jajkiem

Ciekawe urozmaicenie codziennego menu 🙂

Składniki

3/4 szklanki czarnej soczewicy

1 laska kiełbasy

5 jajek

1 marchewka

2-3 garście fasolki szparagowej

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka

Sposób przygotowania

Soczewicę namoczyć na 1-2 godziny, a następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Fasolkę ugotować na półtwardo, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i obieraczką pokroić na plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć 5-10 minut.

Do kiełbasy dodać fasolkę i soczewicę, wymieszać i zrobić 5 wgłębień, w które wbić jajka, całość posypać słodką papryką i przykryć na około 5 minut, aż jajka się zetną. Smacznego 🙂

Advertisements

5 uwag do wpisu “Czarna soczewica z warzywami i jajkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s