Pizzowe babeczki

Składniki

Ciasto:

25 dag mąki

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

3/4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

czosnek granulowany, zioła prowansalskie

Dodatki:

20 dkg pieczarek

1 cebula

kawałek papryki

10 dkg szynki

ser żółty

słodka papryka

Sos pomidorowy:

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka ketchupu

sól, pieprz

chili suszone, mielona papryka ostra

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier. Wymieszać z mąką i przyprawami, dodać sól i oliwę, po czym wyrobić ręką na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Szklanką wyciąć placuszki, którymi następnie wyłożyć posmarowane olejem foremki do babeczek. Składniki sosu wymieszać i rozsmarować na cieście.

Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać starte na grubym oczku pieczarki, pokrojoną paprykę i szynkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Tak przygotowane nadzienie nałożyć na babeczki. Wierzch posypać tartym żółtym serem i słodką papryką.

Piec 30 minut w temp. 180-200 stopni. Smacznego 🙂

pizzowe babeczki

Przekąski kibica na Euro 2016

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pizzowe babeczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s