Sernik porzeczkowy z truskawkami

Trzeba korzystać z owoców lata 🙂

Składniki

1 kg sera na sernik

1 mała śmietana 18%

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki żelatyny

1 galaretka

2 szklanki czarnej agrestoporzeczki

30 dkg truskawek

opakowanie biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania

Porzeczki zalać 1/2 szklanki wody i gotować aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć je przez sito i gotować jeszcze kilka minut. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać do gorącego musu porzeczkowego i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, następnie połączyć z serem i cały czas miksując wlewać mus porzeczkowy.

Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć truskawki. Odstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego 🙂

Milion smaków truskawek - edycja trzecia
Wiosenne słodkości 2016Truskawkowe szaleństwo 2016

Reklamy

5 uwag do wpisu “Sernik porzeczkowy z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s