Gofry orzechowe

Inspiracją do przygotowania gofrów na śniadanie była paczka od sklepu Fanex, a w niej pyszny sos czekoladowy, gęsty, o intensywnym smaku i zapachu czekolady. Pierwszym skojarzeniem były, więc gofry opływające smakowitym sosem 🙂

Składniki:

3 jajka

1 szklanka mleka

1/2 kostki masła

125 g mąki

125 g orzechów

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

do podania:

sos czekoladowy Fanex

bita śmietana

Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksować z żółtkami jajek i pozostałymi składnikami (orzechy zmielić), a końcu wymieszać z pianą ubita z białek. Ciasto wlewać partiami do gofrownicy i piec gofry na złoty kolor. Odłożyć, żeby odparowały. Gofry z tego przepisu nie są chrupiące, ale to bardzo orzechowe 🙂 Polewamy je sosem lub dekorujemy bitą śmietaną i sosem. Smacznego 🙂

gofry orzechowe2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s