Kurczak po francusku Buddy’ego Valastro

Składniki

1 pierś z kurczaka

1 jajo

2 łyżki parmezanu

mąka

sól, pieprz

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

1/2 szklanki bulionu drobiowego

1/2 cytryny

zielona pietruszka

4 ząbki czosnku

1/4 kostki masła + 1 łyżka do smażenia

Sposób przygotowania

Fileta przekroić na pół i lekko rozbić. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać sól i pierz oraz ser. Filety otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i włożyć na patelnię z rozgrzana oliwą z dodatkiem masła. Usmażone z obu stron filety przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.

kurczak po francusku1

Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy się podsmaży wlać bulion i wino. Dodać masło, pokrojoną w plasterki cytrynę i posiekana pietruszkę i gotować kilka minut.

kurczak po francusku2

Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię, gotować w sosie 5 minut. Podawać polane sosem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i nowalijkami z jogurtem. Smacznego 🙂

kurczak po francusku

skanowanie00057

Reklamy

7 uwag do wpisu “Kurczak po francusku Buddy’ego Valastro

  1. Nie wiem, dlaczego on się nazywa po francusku? Czyżby z powodu dodania wina? Troszkę mało znam kuchnie francuską i stąd takie pytanie. Pomysł mi się podoba. Całkiem moje smaki. I z moim ukochanym czosnkiem. Jednak z winem takiego kurczaka jeszcze nie robiłam i ciekawi mnie smak 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Przepis pochodzi z włoskiej kuchni Buddego Valastro, który go nazwał kurczakiem po francusku. Polecam nie tylko przepis, ale i kucharza, który jak dla mnie słynie bardziej ze swojej włoskiej kuchni niż słodkiego biznesu 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s