Polędwiczki w sosie kurkowym

Pyszne połączenie smaków

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

25 dkg kurek

1 cebula

3/4 szklanki śmietany (u mnie 12%)

sól, pieprz

zioła prowansalskie

masło klarowane

oliwa

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę skropić oliwą i obficie obsypać młotkowanym pieprzem i ziołami. Odstawić do lodówki, a następnie obsmażyć na klarowanym maśle po 2 minuty z każdej strony i odstawić pod przykryciem.

Kurki oczyścić i w razie potrzeby pokroić. Odgotować przez 2 minuty w mocno osolonym wrzątku. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, podsmażyć 2-3 minuty. Zalać śmietaną, zagotować, dodać pokrojoną w plastry polędwicę i dusić jeszcze przez kilka minut, obracając plastry mięsa na drugą stronę. Smacznego 🙂

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Polędwiczki w sosie kurkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s