Orzechowo-parmezanowy kurczak w sosie kurkowym

Pyszne połączenie smaków

Składniki

1 flet z kurczaka

1 garść orzechów włoskich

1-2 łyżki tartego parmezanu

1 jajko

sól, pieprz

zioła prowansalskie

sos:

2 średnie cebule

120 g kurek (u mnie mrożone)

2-3 łyżki masła

1 jogurt naturalny

(można zastąpić śmietaną)

Sposób przygotowania

Kurczaka przekroić na dwa kotlety, posypać solą, pieprzem i ziołami. Jajko roztrzepać. Orzechy zmielić, wymieszać z parmezanem. Kotlety panierować w jajku i w orzechach. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią drobno pokrojona cebulę i mrożone kurki. Podsmażyć do zeszklenia cebuli, włożyć kotlety i podlać wodą. Smażyć około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać jogurt. Wymieszać. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s