Dżem agrestowy

Składniki:

1 kg czerwonego agrestu

35 dkg cukru

Przygotowanie:

Agrest opłukać i usunąć ogonki, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i zasypać cukrem. Gotować około 1,5 godziny. Zostawić do następnego dnia, gotować znowu około godziny. Wystudzić. Przygotować wyparzone słoiki, zagotować dżem i gorący nakładać do słoików. Odstawić do góry dnem na około 15 minut, odwrócić i zostawić do wystudzenia. Dżem jest lekko kwaskowy, idealny do naleśników czy gofrów 🙂

dżem agrestowy

Reklamy

5 uwag do wpisu “Dżem agrestowy

  1. Nigdy nie robiłam dżemu agrestowego, choć lubię zarówno czerwony, jak i zielony na „surowo” : ) Twój ma piękny, intensywny kolor, fajną konsystencję i w dodatku jest całkowicie naturalny. Jak widać można zrobić smaczny dżem bez żadnych zagęstników, tylko dzięki pektynom zawartym w owocach. Taki kwaskowy, domowy dżem bije na głowę sklepowe, przesłodzone dżemy o znikomej zawartości owoców. Pozdrawiam!

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s