Uramaki z kawiorem i awokado

sushi z kawiorem5

Składniki

5 arkuszy prasowanych wodorostów nori

250 g ryżu do sushi

sos do ryżu:

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka cukru

0,5 łyżeczki soli

dodatki:

100 g łososia wędzonego

1 ogórek

6 paluszków surimi

serek typu philadelphia

1/2 awokado

kilka filecików anchiois

2-3 łyżeczki kawioru

do podania:

sos teryiaki

sos sojowy

marynowany imbir

pasta wasabi

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w 2,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.

Na macie rozłożyć arkusz nori przecięty na pół, na nim ryż, rozsmarować kawior, przykryć folią spożywczą, docisnąć

sushi z kawiorem2

i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.

sushi z kawiorem

Podobnie postępujemy przygotowując uramaki z awokado, z tym że rolkę zwijamy, na niej układamy cienkie plasterki awokado i zawijamy w folię dociskając awokado do ryżu. Kroimy w folii i dopiero pojedyncze krążki rozwijamy.

sushi z kawiorem6

Do tego przygotowałam również uramaki z sezamem oraz tradycyjne maki.

sushi z kawiorem4

16128281_1556879374329250_1251624550_n

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Uramaki z kawiorem i awokado

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s