Trottole w sosie

Do przygotowania tego dania zainspirował mnie ciekawy kształt makaronu 🙂

Składniki

1/2 kg fileta z indyka lub kurczaka

1 bakłażan

100 g świeżego szpinaku

1 kg pomidorów

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 cebule

4 ząbki czosnku

sól, pieprz, papryka słodka, chilli

Marynata ziołowa:

2 cebule dymki

łyżka drobno posiekanych świeżych ziół

(ja wykorzystałam bazylię, oregano i estragon)

5 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki octu winnego

3 ząbki czosnku

pieprz, sól

Dodatkowo:

opakowanie makaronu trottole 500 g

Sposób przygotowania

Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Fileta pokroić w plastry, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki.

Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, posolić, podsmażyć 5 minut i dodać pokrojone pomidory.

Mięso dodać do sosu warzywnego. Zalać białym winem. Przykryć i dusić przez około 30 minut. Dodać szpinak i doprawić do smaku.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem.

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Trottole w sosie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s