Placki z gulaszem Pamapol

Tradycyjne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym wymagają poświęcenia dłuższego czasu na przygotowanie, poza tym przydałoby się też silne męskie ramię do tarcia ziemniaków 😛 Dlatego proponuję wersję szybszą i łatwiejszą. Trwa sezon na cukinię, która jest bardzo smaczna, a do tego łatwo i szybko się ściera na tarce. A do tego zamiast długo duszonego gulaszu polecam gotowy ze słoika. Skład zachęca do spróbowania, 45% mięsnych kawałków + sos z wody, koncentratu, warzyw i przypraw. Producent zapewnia, że w sosie nie ma MOMu ani konserwantów, co zgadza się ze składem na etykiecie. Całość daje nam przyzwoitą jak na słoikowe danie propozycję 🙂

placki z gulaszem Pamapol

Składniki:

1 średnia cukinia lub pół dużej

1 mała cebula

1 jajko

4-5 łyżek mąki

sól, pieprz, curry

sos:

1 słoik gulaszu wieprzowego Pamapol

1 cebula

2 duże pomidory

1 łyżka pasty z suszonych pomidorów

1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej

sól, pieprz,

1/2 łyżeczki chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać obrane i pokrojone pomidory, podsmażyć, wlać zawartość słoika z gulaszem, dodać pastę pomidorową i paprykową, zagotować i doprawić do smaku.

Placki: Cukinię umyć, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubym oczku i lekko odcisnąć nadmiar soku. Cebulę również zetrzeć. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Placki podawać polane sosem. Smacznego 🙂

 

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Placki z gulaszem Pamapol

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s