Sałatka ogórkowa na zimę

Do przygotowania sałatek wykorzystuje zawsze przerośnięte ogóry, które nie dają się upchnąć do słoika na kiszone 🙂 W ogródku nie zawsze się da je upilnować i nie pozwolić urosnąć, a przecież są równie dobre jak te małe 🙂

Składniki:

2 kg ogórków

4 cebule

4 marchewki

ok. 2 łyżki soli

zalewa:

1 szklanka wody

1/2 szklanki octu

5 dkg cukru

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

1 łyżeczka ziaren gorczycy

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa umyć i obrać. Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce, wszystko posypać solą i wymieszać. Odstawić na kilka godzin, żeby warzywa puściły sok, a następnie odcisnąć i nałożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i zalać zawartość słoików. Zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.

Z podanej proporcji wyszło mi 6 słoików sałatki.

sałatka ogórkowa na zimę
DSC_1376
Róbmy przetwory! 2016

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sałatka ogórkowa na zimę

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s