Sernik borówkowy

Składniki:

1 kg sera na sernik

1 szklanka tłustej śmietany

2 łyżki cukru pudru

1 kg borówki amerykańskiej

4 łyżki żelatyny

1 galaretka

1 opakowanie biszkoptów

Przygotowanie:

Borówki umyć. 1/2 kg wsypać do garnka, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i zagotować, a następnie zmiksować blenderem, gotować jeszcze 5 minut i wymieszać z żelatyną. Mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.

Śmietaną zmiksować z cukrem pudrem, połączyć z serem, a następnie z wystudzonym musem borówkowym i częścią całych owoców. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami i zalać masą serową. Na wierzchu rozsypać resztę borówek. Całość zalać tężejącą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sernik schłodzić przez kilka godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego 🙂

sernik borówkowy

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sernik borówkowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s