Passata pomidorowa

Idealna na zimę do zup i sosów

Składniki

2 kg pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 marchewka

1/2 selera

sól, pieprz, cukier

2 łyżki ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania

Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Cebulę zeszklić w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Dodać czosnek, a następnie startą marchewkę i selera. Podsmażyć 5-10 minut.

Dodać pomidory, gotować ok 1,5 godziny. Zmiksować blenderem. Dodać zioła. Gotować jeszcze godzinę. Doprawić do smaku. Przelewać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.

Róbmy przetwory! 2016
Warzywa psiankowate 2016

Advertisements

8 uwag do wpisu “Passata pomidorowa

  1. Przepis fajny, ale tytuł to nieporozumienie! Passata to zwykły przecier pomidorowy czyli zmiksowane pomidory, najczęściej przetarte przez sito, aby usunąć pestki i skórki, ale czasem nawet jest to pulpa z pestkami. Tak Włosi przerabiają nadmiar pomidorów.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s