Biszkopt z kremem jagodowym

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego + 2 łyżko cukru + 2 szkl mleka

300 ml śmietany

4 łyżki żelatyny + 1/2 szkl mleka

2 szklanki mrożonych jagód

do nasączenie:

1 szklanka mocnej herbaty z kieliszkiem spirytusu

Przygotowanie:

Białka jajek ubić ma sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami i wymieszać z przesianymi mąkami. Masę wylać na blachę o o wymiarach 20×25 cm i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg). Biszkopt wystudzić i przekroić.

Jagody rozmrozić i zagotować. Wystudzić.

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorący wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Wystudzić. Śmietanę ubić i połączyć z wystudzonym budyniem. Wymieszać z jagodami. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na chwile do lodówki, szybko tężeje.

Biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia.

biszkopt z kremem jagodowym2

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Biszkopt z kremem jagodowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s