Przetwory z pomidorów

W tym roku urodzaj na pomidory jest niesamowity, więc trzeba je zamykać w słoikach, żeby się nie zmarnowały 🙂 Najprostsze przetwory są moim zdaniem najlepsze i na pewno znikną do wiosny 🙂

Składniki

świeże, dojrzałe pomidory

sól, pieprz

liść laurowy, ziele angielskie

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

I. Około 2 kg pomidorów obrać ze skórek i pokroić. Wrzucić do garnka, dodać około 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz po 2 ziela i liście laurowe. Gotować około 15 minut, a następnie przełożyć do słoików, pasteryzować około 15 minut.

II. Około 2 kg pomidorów przetrzeć do garnka, ja używam takiej maszynki:

robienie przecieru

Następnie dodać około 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, po 2 ziela i liście laurowe. Przecier gotować aż odrobinę odparuje i przelać do słoików, pasteryzować 15 minut.

Inne przetwory z pomidorami:

Cukinia w pomidorach

Passata pomidorowa

Reklamy

8 uwag do wpisu “Przetwory z pomidorów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s