Rosół

Składniki:

1-2 ćwiartki z kurczaka
szponder wołowy, ok. 40 dkg
opcjonalnie 20 dkg wątróbki
kilka suszonych grzybów
4 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
gałązka lubczyku
1 liść laurowy
2 ziela angielskiego
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Przygotowanie:

Ćwiartki oczyścić, zalać wodą razem ze szpondrem, zagotować i zebrać szumowiny. Jeśli dodajemy wątróbkę to należy ją odgotować w osobnym garnku i odcedzić. Włoszczyznę pokroić wedle uznania. Po zebraniu szumowin dorzucić liść laurowy i ziela angielskie, włoszczyznę i grzybki, przykryć i na bardzo małym gazie gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać wątróbki i doprawić do smaku. Podawać gorący z makronem i ulubioną zieleniną 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s