Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu.

Składniki

1 szklanka ryżu

1 marchewka

kawałek cukinii

10 dkg pieczarek

garść grzybów mun

sos sojowy

sos teryiaki

przyprawa do dań orientalnych

4 jajka

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w 2 szklankach osolonej wody. Grzyby mun wcześniej namoczyć i pokroić w paseczki, pozostałe warzywa pokroić w zapałkę. Mocno rozgrzać olej arachidowy w woku i wrzucić warzywa i grzyby. Smażyć kilka minut często mieszając. Posypać przyprawą orientalną i skropić sosami. Dodać ryż.

Jajka roztrzepać w miseczce, posolić i popieprzyć i wylać na osobną rozgrzaną patelnię. Kiedy częściowo się zetnie, wymieszać i przełożyć do ryżu z warzywami.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s