Calzone

Składniki:

60 dkg mąki

5 dkg drożdży

ok. 2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

Dodatki:

20 dkg sera żółtego

1 puszka tuńczyka

kilka plasterków salami

30 dkg pieczarek

cebula

kawałek papryki

ketchup nr VII Fanex

Przygotowanie:

Drożdże zalać 1 szklanką ciepłego mleka i wymieszać z cukrem. Kiedy drożdże się spienią wlać je do mąki, dodać sól, olej i resztę mleka, wyrobić gładkie ciasto.

Pieczarki pokroić i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić 6 części, uformować kulki i rozwałkować. Ciasto posmarować ketchupem Fanex i na połowie rozłożyć składniki, u mnie 3 z serem, pieczarkami, salami, papryką, cebulą i 3 z serem, pieczarkami, tuńczykiem i cebulą. Calzone skleić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Podawać z gęstym i aromatycznym ketchupem Fanex, który ma intensywny kolor i smak oraz super konsystencję. Jest to jeden z najlepszych ketchupów jakie jadłam. Do calzone pasuje również sos czosnkowy, idealnie przyprawiony i gęsty 🙂

calzone-fanex

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Calzone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s