Tort dla ornitologa

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru kryształu

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

budyń na 3/4 l mleka + 3 szkl mleka + 3 łyżki cukru

330 ml śmietany kremówki

1 cukier waniliowy

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

1 puszka brzoskwiń

do nasączenia:

3/4 soku z brzoskwiń + 1 kieliszek wódki

dekoracja:

glazura maślana: 1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + sok z cytryny

masa cukrowa

barwniki

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopt w tortownic o średnicy 25 cm. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia.  Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.

Biszkopta przekroić na trzy krążki i nasączyć.

Brzoskwinie osaczyć i pokroić w kostkę. Na biszkopcie rozsmarować 2 łyżki masy, rozłożyć brzoskwinie i rozsmarować połowę kremu. Przykryć krążkiem biszkopta i postąpić tak samo.

Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.

Masę cukrową połączyć z barwnikami i udekorować tort. Najpierw całość obłożyć białą masą, a następnie wyciąć elementy papugi i nałożyć je na białą masę cukrową. Ja sklejałam wszystko pozostałą masą maślaną. Tort schłodzić przez noc.

tort-dla-ornitologa

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Tort dla ornitologa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s