Czerwone śledzie

Moja ulubiona wersja śledzi. Nauczyła mnie je robić Mama.

Składniki:

3 cebule
30 dkg filetów śledziowych a’la matias
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu. (oczywiście ocet nie jest konieczny jeśli ktoś lubi tradycyjny słony smak matiasów, ja wolę wymoczyć je w occie).

Cebule pokroić niezbyt drobno i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać ketchup, przecier, liści laurowy i ziele angielskiego i podsmażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu i przykryć sosem. Smacznego 🙂

Obraz 4550

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Czerwone śledzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s