Sushi z tykwą

sushi-z-tykwa

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie 🙂

Składniki:

5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
250 g ryżu do sushi

sos do ryżu:
3,5 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli

dodatki:
100 g łososia wędzonego
100 g duszonej tykwy
1 ogórek
6 paluszków surimi
kilka filecików anchois
serek typu philadelphia
1/2 awokado
biały i czarny sezam

do podania:
sos teryiaki i sos sojowy
marynowany imbir
pasta wasabi

Przygotowanie:

Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.

Maki: Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu rozsmarować serek, na to ułożyć plasterki łososia, paski tywky i ogórka. Zwinąć przy pomocy maty.

Uramaki: Na macie rozłożyć arkusz nori, na nim ryż,posypać ziarnami sezamu, przykryć folią spożywczą, docisnąć i odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż ułożyć dodatki. Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki. Podobnie postępujemy przygotowując uramaki z awokado, z tym że rolkę zwijamy, na niej układamy cienkie plasterki awokado i zawijamy w folię dociskając awokado do ryżu. Kroimy w folii i dopiero pojedyncze krążki rozwijamy.

Z arkusza nori przeciętego na pół przygotowałam 2 cienkie rolki uramaków, jeden z anchois drugi z tykwą 🙂

sushi-z-tykwa3

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sushi z tykwą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s