Pulpety w sosie z jarmużem

Składniki:

ok 60-70 dkg szynki wieprzowej

1 czerstwa bułka

1/2 cebuli

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, słodka papryka

mąka

sos:

30-40 dkg pieczarek

1 pęczek jarmużu

2 cebule

sól, pieprz

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić w rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki. Podsmażyć. Jarmuż umyć i pozbawić najgrubszych nerwów, posiekać i dodać do pieczarek. Podlać wodą, zagotować.

Mięso zmielić w maszynce razem z namoczoną i odciśnięta bułką oraz czosnkiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Z mięsa formować pulpety, obtaczać w mące, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczy i przełożyć do sosu. Gotować całość około 10 minut. Doprawić sos do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szklanki wody i wlać do sosu, zagotować. Podawać z kaszą, smacznego 🙂

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pulpety w sosie z jarmużem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s