Mini-ptysie

Mała przekąska na słodko 🙂

Składniki

ciasto:

woda 1 szt

masło 100 g

mąka pszenna 1 szkl

jajka 4 szt

sól 1 szczypta

krem:

masło 3/4 kostki

budyń waniliowy 1 op

mleko 2 % 1,5 szkl

cukier 2 łyżki

likier kokosowy 1 kieliszek

Sposób przygotowania

Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i mieszać aż na nie pojawi się biały osad. Zdjąć z ognia i kolejno miksować z jajkami. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni na kolejne 20 minut.

Wystudzone ptysie przekroić na pół.

Budyń ugotować i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyń, na końcu połączyć z likierem. Krem wyciskać szprycą na ptysie.

Gotowe ptysie schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Reklamy

7 uwag do wpisu “Mini-ptysie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s