Żeberka w spirytusowej marynacie

Żeberka z rękawa z cebulką

Składniki

ok. 1 kg żeberek wieprzowych

2 duże cebule

marynata:

4 łyżki spirytusu

6 łyżek oleju

1 łyżeczka czosnku w płatkach lub kilka ząbków świeżego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka jarzynki

1/2 łyżeczki pieprzy młotkowanego z kolendrą

1 papryczka kajeńska

kilka owoców jałowca

 

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią pokrojone na kawałki żeberka. Odstawiamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia. Cebule kroimy w krążki i przekładamy razem z żeberkami do rękawa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię, żeby mięso się zrumieniło. Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s