Paszteciki francuskie

Paszteciki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a podane z barszczykiem z koncentratu Jamar będą idealną przekąską na  świątecznym czy sylwestrowym stole 🙂 Gorący barszczyk idealnie sprawdzi się w mroźne dni również jako dodatek do krokietów 🙂

Składniki:

1 płat ciasta francuskiego

5 dkg sera żółtego

10 dkg szynki

2 średnie ogórki kiszone

1/2 cebuli

barszczyk:

udko z kurczaka i kaczki

włoszczyzna

kilka suszonych grzybów

sól, pieprz

majeranek

łyżeczka octu

liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłożyć i przekroić wzdłuż na dwa pasy. Na każdym rozsypać starty żółty ser, plasterki szynki, drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki. Całość zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.

Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy mięso będzie miękkie, a bulion aromatyczny, całość przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Bulionu już nie gotować, zaprawić koncentratem z buraków Jamar. Powinno wystarczyć pół butelki. Dodać roztarty majeranek i ocet. Dzięki koncentratowi Jamar otrzymamy pyszny, aromatyczny barszczyk o pięknym, intensywnym kolorze.

paszteciki-z-barszczykiem

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Paszteciki francuskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s