Tort michałkowy

Na 30 urodziny autorki i na 300 tys. odsłon dzięki Wam – czytelnikom bloga 🙂 Dziękuję za to, że jesteście 🙂 Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję – michałkowy, z pysznym winem Monte Santi, podbije podniebienie każdego smakosza 🙂

tort-michalkowy2

Składniki:

biszkopt jasny:

5 jajek

3/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt ciemny:

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

krem:

2 kostki masła

5 jajek

1 szklanka cukru kryształu

30 dkg michałków

1 kieliszek spirytusu

1 puszka brzoskwiń

do nasączenia:

1 szklanka mocnej herbaty

1 kieliszek spirytusu

do dekoracji:

polewa, posypki

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopty i piec na tortownicy o średnicy 25 cm w temperaturze 170 stopni, jasny – 40 minut, ciemny – 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.

Całe jajka ubić na parze z cukrem aż będą gorące i dodać pokrojone cukierki. Zmiksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić.

Masło utrzeć na puch i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.

Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.

Blaty biszkoptowe nasączyć i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.

tort-michalkowy3

Aby dopełnić odświętny klimat, torcik podawać ze schłodzonym winem Monte Santi 🙂

tort-michalkowy-monte-santi

5 uwag do wpisu “Tort michałkowy

Dodaj odpowiedź do Kaaisa Anuluj pisanie odpowiedzi