Na 30 urodziny autorki i na 300 tys. odsłon dzięki Wam – czytelnikom bloga 🙂 Dziękuję za to, że jesteście 🙂 Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję – michałkowy, z pysznym winem Monte Santi, podbije podniebienie każdego smakosza 🙂
Składniki:
biszkopt jasny:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
krem:
2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
30 dkg michałków
1 kieliszek spirytusu
1 puszka brzoskwiń
do nasączenia:
1 szklanka mocnej herbaty
1 kieliszek spirytusu
do dekoracji:
polewa, posypki
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopty i piec na tortownicy o średnicy 25 cm w temperaturze 170 stopni, jasny – 40 minut, ciemny – 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.
Całe jajka ubić na parze z cukrem aż będą gorące i dodać pokrojone cukierki. Zmiksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić.
Masło utrzeć na puch i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.
Blaty biszkoptowe nasączyć i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.
Aby dopełnić odświętny klimat, torcik podawać ze schłodzonym winem Monte Santi 🙂
Sto lat! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Gratuluję i życzę pomyslnosci i ogrom sukcesów. Torcik prezentuje się przepysznie 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuę bardzo 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba