Ciasto Japoniec

Moja ulubiona wersja makowca 🙂

Składniki

jajka 8 szt

mak 30 dkg

jabłka 60 dkg

cukier puder 30 dkg

margaryna 1 kostka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

orzechy włoskie 5 dkg

grysik 10 łyżek

Sposób przygotowania

Mak sparzyć z zmielić w maszynce. Margarynę zmiksować z cukrem, dodawać po jednym żółtku i łyżce maku. Następnie wymieszać ze startymi jabłkami, grysikiem, bakaliami i proszkiem do pieczenia. Na końcu połączyć z pianą z białek. Ciasto przelać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia (20×35 cm) i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone udekorować polewą. Smacznego 🙂

Ciasto Japoniec3

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Ciasto Japoniec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s