Składniki:
ok. 1,5 kg kapusty kiszonej
ok. 0,7 kg szynki wieprzowej
2-3 cebule
garść suszonych grzybów
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz, słodka papryka
przyprawa małgośka
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Grzyby namoczyć. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać mięso i podsmażyć. Kapustę opcjonalnie przepłukać, ja lubię kwaśną, więc tego nie robiłam. Następnie zalać wodą i zagotować. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liście, ziele i mięso z cebulą. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
wspaniały bigos!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie