Strucla z makiem

Obowiązkowa świąteczna pozycja 🙂

Składniki

60 dkg mąki + 4 łyżki

5 dkg świeżych drożdży

1 szklanka mleka

1/2 szklanki cukru + 3 łyżki

3 żółtka

1/3 kostki margaryny

mak:

50 dkg maku

3 łyżki miodu

3 białka

kilka kropli aromatu (u mnie waniliowy)

1 kajzerka namoczona w mleku

ulubione bakalie

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, dodać 4 łyżki mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencją gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Kiedy wyrośnie dodać cukier i żółtka. Wyrobić ciasto. Połączyć z margaryną (w kawałku, nie rozpuszczać). Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt gęste – mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Mak zalać wodą lub mlekiem, odstawić aż spęcznieje, a następnie gotować przed pół godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce na najdrobniejszym sitku. Do wystudzonego maku dodać miód, bakalie, aromat, namoczoną w mleku kajzerkę i piane z białek. Dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, obie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Mak rozsmarować na cieście i zwinąć. Strucle zawinąć w pergamin i związać końce.

Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

strucla-z-makiem

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Reklamy

5 uwag do wpisu “Strucla z makiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s