Tort z kremem kawowym

Ten tort upiekłam Rodzicom na 30-tą rocznicę ślubu 🙂

Składniki

biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru kryształu

225 dkg mąki

1 budyń waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 tabliczka białej czekolady

krem:

2,5 kostki masła

5 szt jajek

1,5 szkl cukru kryształu

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki kawy mielonej

do nasączenia:

1 szkl zaparzonej mocnej kawy

sok z 1 cytryny

2 kieliszki spirytusu

do dekoracji:

polewa czekoladowa

płatki migdałowe

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować masę na biszkopta i przelać do tortownicy o średnicy 25 cm. Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. wystudzony biszkopt przekroić na 5 krążków. Całe jajka z cukrem ubić na parze i wystudzić. Kawę rozpuszczaną i mieloną zaparzyć w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć na puch, połączyć z jajkami, na koniec dodać wystudzona kawę. Biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Resztę kremu rozsmarować na bokach tortu i udekorować migdałami i posypką czekoladową. Wierzch polać polewą.

Tort z kremem kawowym2

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Tort z kremem kawowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s