Makowiec z kremem borówkowym

makowiec-z-kremem-borowkowym3

Składniki:

biszkopt:

5 jajek

80 g cukru kryształu

80 g mąki pszennej tortowej Lubella

70 g mielonego maku

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

200 g borówek (mrożone)

100 g cukru

2 łyżki żelatyny

400 ml śmietany 30 %

dodatkowo:

400 ml wina truskawkowego Monte Santi

1 galaretka truskawkowa

1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, połączyć z żółtkami, wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami. Na koniec dodać oliwę. Masę wylać na tortownicę o średnicy ok. 23 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wystudzony przekroić na dwa krążki.

makowiec-z-kremem-borowkowym4

Krem: Borówki zagotować z cukrem i zmiksować blenderem. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę zmiksować na sztywno i połączyć z masą owocową.

Biszkopta nasączyć herbatą z cytryną i przełożyć kremem.

Wino podgrzać i wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Kiedy zacznie tężeć wylać ją na ciasto i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

makowiec-z-kremem-borowkowym2

makowiec-z-kremem-borowkowym

Przepis Pawła Małeckiego ze Słodkiej kuchni Lidla.

Reklamy

9 uwag do wpisu “Makowiec z kremem borówkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s