Tarta z pieczarkami

tarta-z-pieczarkami

Składniki

ciasto:

160 g mąki (pół na pół pszenna i krupczatka Młynomag)

80 g masła

1 jajko

duża szczypta soli

nadzienie:

20 dkg pieczarek

1 większa cebula

3-4 plasterki szynki

2 jajka

100 g gęstej śmietany lub jogurtu

100 g sera żółtego

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

do podania: ketchup nr VII Fanex

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą i pieprzem.

tarta-mlynomag

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i wylać na tartę, wierzch posypać startym żółtym serem. Posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 40 minut. Smacznego 🙂

tarta-fanex

Advertisements

5 uwag do wpisu “Tarta z pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s