Małe co nieco do kawki 🙂
Składniki
50 dkg maki + 3 łyżki
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
1/3 szklanki cukru + 3 łyżki
1 jajko
20 dkg borówek, u mnie mrożone
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia (około 15 minut).
Kiedy rozczyn wyrośnie do mąki dodać jajko, ciepłe mleko, cukier i rozpuszczona margarynę. Wyrobić ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek zawijać po łyżce borówek i pół łyżeczki cukru. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Wyglądają cudownie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂 Częstuj się:)
PolubieniePolubienie
jak letnio;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Mam zapas w zamrażarce borówek 🙂
PolubieniePolubienie