Bułeczki drożdżowe z borówkami

Małe co nieco do kawki 🙂

Składniki

50 dkg maki + 3 łyżki

5 dkg drożdży

1 szklanka mleka

1/4 kostki masła

1/3 szklanki cukru + 3 łyżki

1 jajko

20 dkg borówek, u mnie mrożone

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać w garnuszku z 3 łyżkami cukru. Wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia (około 15 minut).

Kiedy rozczyn wyrośnie do mąki dodać jajko, ciepłe mleko, cukier i rozpuszczona margarynę. Wyrobić ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrawać krążki. W każdy krążek zawijać po łyżce borówek i pół łyżeczki cukru. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

buleczki-drozdzowe-z-borowkami

5 uwag do wpisu “Bułeczki drożdżowe z borówkami

Dodaj komentarz