Pizza carbonara

pizza-carbonara

Składniki

ciasto:

300g mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

1-2 łyżek oliwy z oliwek

łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

dodatki:

10 dkg salami

10 dkg pieczarek

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

garść oliwek

10 dkg sera żółtego

2 jajka

2 łyżki jogurtu

1 łyżka przyprawy do pizzy Plenus

sól, pieprz

papryka słodka

zioła prowansalskie

olej

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelnię wlać trochę oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę roztrzepać i wymieszać z przyprawą do pizzy.

Ciasto podzielić na 2 części. Natłuszczoną blaszkę (średnica 30 cm) wyłożyć ciastem i uformować wysoki brzeg. Na cieście rozłożyć plasterki cebuli, pieczarki, oliwki i salami. Dodać posiekany czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem i słodką papryką. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.

Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

pizza-carbonara4

Reklamy

5 uwag do wpisu “Pizza carbonara

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s