Zapiekanka kapuściana

Składniki:

3/4 małej główki białej kapusty
50 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
2 słoiki pomidorów z cukinią
3/4 kg ziemniaków
25 dkg sera żółtego
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Kapustę poszatkować, i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można podlać wodą. Doprawić. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Cebulę zeszklić, dodać mięso i usmażyć. Naczynie do zapiekania natłuścić. Na spód wyłożyć pokrojone w krążki ziemniaki, kapustę, na to mięso i pomidory ze słoika. Wierzch posypać serem żółtym i przyprawami. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego 🙂

zapiekanka-kapusciana

Reklamy

7 uwag do wpisu “Zapiekanka kapuściana

  1. Jadłam ostatnio coś podobnego. Uważam, że mamy sezon zimowy i powinniśmy jeść, jak najwięcej kiszonek. Są źródłem witaminy C oraz kwasu mlekowego. Kapusta kiszona zaczyna byc doceniona, ostatnio widziałam superfood – witaminę C w proszku z kapusty kiszonej. Zacznijmy doceniać, skarby, które nas otaczają.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s