Pulpeciki w zalewie

Przepis pochodzi ze strony Sio-smutki! Monika od kuchni, polecam 🙂

Składniki:

500 g mięsa mielonego z karkówki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 papryki

2-3 łyżki tartej bułki

1 jajko

sól, pieprz do smaku

zioła prowansalskie

Marynata:

2 szklanki wody

1/5 szklanki octu 10%

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 marchewka

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić, dodać do mięsa razem z jajkiem, drobno pokrojona papryką, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Wymieszać, na końcu dodać bułkę tartą. Z masy formować małe pulpeciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Pulpeciki osączyć na ręczniku papierowych i przełożyć do szklanego naczynia razem z posiekanym ząbkiem czosnku.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami marynaty. Gotować 5 minut. Gorącą zalewą zalać klopsiki. Wystudzić i odstawić na noc do lodówki. Smacznego 🙂

pulpeciki-z-zalewie

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Pulpeciki w zalewie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s