Cannelloni

cannelloni

Niby to tylko makaron, ale na pewno nie jest zwyczajny 🙂

Składniki

1 opakowanie makaronu cannelloni Lubella

40 dkg łopatki wieprzowej

2 cebule

3 marchewki

1 mała pietruszka

1/4 selera

1 mały przecier pomidorowy

20 dkg sera żółtego

garść listków bazylii

3 ząbki czosnku

sos z sambalem Fanex

przyprawy:

zioła prowansalskie

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania

Makaron wrzucić na osolony wrzątek na 2-4 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.

Cebulę obrać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmieloną łopatkę i podsmażyć. Marchewką, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do mięsa, podlać ½ szklanki wody, przyprawić i dusić pod przykryciem około 20 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, sos z sambalem, doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut.

Makaron nadziewać przygotowany farszem i układać na blaszce. Posypać startym żółtym serem i słodką papryką.

Zapiekać pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego 🙂

cannelloni-lubellacannelloni-fanex

Advertisements

4 uwagi do wpisu “Cannelloni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s