Oshi Sushi i FutoMaki

Składniki:

ryż:

  • 250 g ryżu
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 6 paluszków surimi
  • 1 ogórek
  • 1/2 awokado
  • 1 opakowanie śmietankowego serka kanapkowego

do podania:

  • sos sojowy
  • sos teryiaki
  • wasabi
  • marynowany imbir

Przygotowanie:

Na porcję sushi dla dwóch osób potrzebujemy 250 g ryżu do sushi. Gotujemy go w 2,5 szklankach wody. 3 łyżki octu ryżowego podgrzewamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Sos wlewany go gorącego ryżu, dokładnie mieszamy i studzimy.

oshi-sushi

Oshi ma inny kształt niż zazwyczaj spotykane sushi, ale możemy je przygotować w domowych warunkach. Ja użyłam do tego plastikowego, prostokątnego pudełka. Możemy wyścielić je folia spożywczą, żeby mieć pewność, że bez problemu je wyjmiemy.
Na dno pudełka układamy ryż, dokładnie go dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu układamy nori i plasterki awokado. Na to znowu ryż, który ponownie bardzo dokładnie dociskamy. Ryż smarujemy serkiem i na wierzchu układamy łososia. Całość ponownie dociskamy i wyciągamy z pudełka. Kroimy na mniejsze prostokąciki. Podajemy z wasabi, sosami i imbirem.

oshi-sushi2

FutoMaki to maki, czy sushi z ryżem w środku i glonem nori na zewnątrz, wyróżniające się bogactwem dodatków i dużą średnicą, ok 3-4 cm.

Arkusz nori układamy na macie i rozkładamy na nim 2-3 łyżki ryżu, który dociskamy mokrymi dłońmi. Na ryżu rozsmarowujemy serek i rozkładamy plasterki wędzonego łososia. Wzdłuż dłuższego boku układamy paluszki surimi, paski ogórka i awokado.
Rolkę zwijamy przy pomocy maty. Rant smarujemy wodą, żeby lepiej się skleił.

futomaki

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Oshi Sushi i FutoMaki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s