A’la tarta na spodzie z selera

Zapiekanka na spodzie z selera pod pierzynką jajeczną.

Składniki

50 dkg szynki wieprzowej

1 większy seler

1 mały jogurt naturalny (200 ml)

3 jajka

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

kardamon mielony

kurkuma

Sposób przygotowania

Selera obrać i pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na patelni grillowej, ułożyć na spodzie natłuszczonej formy do tarty. Szynkę zmielić w maszynce. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać 1 jajko i przyprawy (oprócz kurkumy).

Mięso wyłożyć na plasterki selera. 2 jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami i kurkumą. Wylać na mięso. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Smacznego 🙂

ala-tarta-na-spodzie-z-selera

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “A’la tarta na spodzie z selera

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s