Krajanka bakaliowa

Składniki:

3 jajka

3 łyżki cukru

3/4 szklanki mąki kokosowej

2 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju kokosowego

5 dkg żurawiny

5 dkg prażonego na suchej patelni słonecznika

10 dkg orzechów brazylijskich

78

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem na puch, zmiksować z żółtkami, następnie dodać olej, bakalie, mąkę koksową przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość wymieszać. Masa jest raczej gęsta. Rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na około godzinę, aż wierzch się zrumieni. Ciasto przypomina mi smakiem mleko w proszku 🙂

krajanka-bakaliowa

Bakaliowe słodkości przygotowywałam wspólnie z:

Marcepanowy kącik

Moje domowe kucharzenie

Esmeralda ze smakiem

Grunt to przepis

Katalog Smaków


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Reklamy

9 uwag do wpisu “Krajanka bakaliowa

  1. Tego typu ciasta są najlepsze! Dziś w zamrażalniku znalazłam porcję śliwek. Może podmienię i coś upiekę? Uwielbiam żurawinę co prawda. Źródło cennej witaminy C. Teraz podczas przesilenia może być przydatna:).

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s