Tort „Kraina lodu”

Pyszny tort z przepisu mojej Babci ze wspaniałą dekoracją cukrową 🙂

Składniki

biszkopt:

8 jaj

24 dag cukru

17,5 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kawy

1,5 łyżki kakao

7 dag orzechów

masa:

3 kostki masła

30 dag cukru

6 jajek

4 łyżki kakao

do nasączenia:

1 szklanka mocnej herbaty + sok z 1/2 cytryny

do dekoracji:

wydruk cukrowy, niebieski barwnik, kolorowe posypki

Sposób przygotowania

Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania 1/3 masy odłożyć, a do reszty dodać sparzone  wrzątkiem i wystudzone kakao.

Biszkopta nasączyć herbatą i przełożyć kremem kakaowym. Resztę kremu wymieszać z barwnikiem i posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć i docisnąć dekorację cukrową i za pomocą szprycy udekorować resztą kremu. Boki posypać kolorowymi posypkami. Schłodzić.

tort-z-wydrukiem-cukrowym

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Tort „Kraina lodu”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s