Sernik z mrożonych borówek

Składniki:

1 kg sera na sernik

1 śmietana 330 ml, u mnie 18%

3 łyżki cukru kryształu

3 łyżki cukru pudru

4 płaskie łyżki żelatyny

3-4 szklanki mrożonych borówek (w sezonie można oczywiście wykorzystać świeże owoce)

1 duża paczka herbatników (220 g)

100 masła

1 galaretka

Przygotowanie:

Owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem kryształem i gotować aż zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia.

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.

Herbatniki zmiksować w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masę herbatnikową wysypać na spód tortownicy (26 cm) i dokładnie ugnieść. Odstawić do lodówki.

Śmietanę zmiksować do spienienia z cukrem pudrem i połączyć z serem, a następnie z musem borówkowym. Masę serową wylać na spód borówkowy i wstawić do lodówki. Na sernik wylać tężejącą galaretkę i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

sernik z mrożonych borówek

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sernik z mrożonych borówek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s