Faszerowane bataty

Bataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym.

Składniki

250 g szynki wieprzowej

1/2 niedużego selera

8 plasterków szynki parmeńskiej

100 ml jogurty naturalnego

2 średnie bataty

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej

1 łyżeczka przyprawy korma curry

1 łyżeczka chrzanu tartego

koperek

Sposób przygotowania

Szynkę wieprzową zmielić w maszynce. Bataty i selera gotować około 10-15 minut. Przestudzić i obrać. Bataty przekroić na pół i wydrążyć. Wydrążoną część ziemniaków drobno pokroić, selera rozgnieść widelcem, wrzucić do mięsa, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso nakładać do połówek batatów i każdą połówkę zawinąć w 2 plasterki szynki parmeńskiej. Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i zapiekać około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jogurt wymieszać z chrzanem, posolić do smaku. Faszerowane bataty podawać polane sosem i posypane posiekanym koperkiem. Smacznego 🙂

Faszerowane bataty

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Faszerowane bataty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s