Chleb swojski na zakwasie

Składniki:

30 dkg mąki żytniej chlebowej Młynomag

10 dkg mąki pszennej

1,5 szklanki wody

15 dkg zakwasu żytniego

1 dkg świezych drożdży

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki otrębów

3 łyżki ziaren słonecznika

1 jajko

Przygotowanie:

Tydzień wcześniej 3-4 łyżki mąki chlebowej wymieszać z niewielką ilością wody, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed kolejne dni dosypywać po około 2 łyżki mąki i dolewać wody, w zakwasie powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, po kilku dniach powinien być puszysty.

Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obie mąki, sól, zakwas, otręby i słonecznik. Przez pięć minut wyrabiać ciasto, jest dosyć luźne. Przełożyć je do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

chleb swojski na zakwasie młynomag

Advertisements

6 uwag do wpisu “Chleb swojski na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s