Składniki:
30 dkg mąki żytniej chlebowej Młynomag
10 dkg mąki pszennej
1,5 szklanki wody
15 dkg zakwasu żytniego
1 dkg świezych drożdży
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki otrębów
3 łyżki ziaren słonecznika
1 jajko
Przygotowanie:
Tydzień wcześniej 3-4 łyżki mąki chlebowej wymieszać z niewielką ilością wody, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed kolejne dni dosypywać po około 2 łyżki mąki i dolewać wody, w zakwasie powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, po kilku dniach powinien być puszysty.
Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obie mąki, sól, zakwas, otręby i słonecznik. Przez pięć minut wyrabiać ciasto, jest dosyć luźne. Przełożyć je do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Wspaniały domowy chlebek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki Monia 🙂
PolubieniePolubienie
domowy chleb, pycha. Starczy masło i już:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Chleby na zakwasie piekę od dawna, wciąż je wzbogacam o nowe smaki.
Nie ma lepszych i zdrowszych, jak domowe, samemu upieczone:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja piekłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni 🙂
PolubieniePolubienie