Tort bananowy czar

tort bananowy czar2

Składniki:

6 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

2 szklanki śmietany 30%

1/3 tabliczki czekolady mlecznej

1 łyżka żelatyny + 1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + łyżka soku z cytryny

4 banany

1 szklanka mocnej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny

2 opakowania rurek waflowych z kremem

kolorowe posypki

wydruk cukrowy od fotocake.pl

Przygotowanie:

Z podanych składniku przygotować biszkopt i piec w tortownicy o średnicy 25 cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.

Żelatynę namoczyć w mleku, a następni rozpuścić w  kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze startą czekoladą i wystudzoną żelatyną.

Biszkopta nasączyć herbatą z sokiem z cytryny, posmarować niewielka ilością kremu i ułożyć przekrojone na pół banany. Skropić sokiem z cytryny, rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim krążkiem biszkopta. Nasączyć.

Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, na koniec dodać sok z cytryny. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu ułożyć wydruk cukrowy i docisnąć, boki obłożyć rurkami waflowymi. Tort udekorować kolorową posypką. Całość schłodzić najlepiej przez noc.

tort bananowy czar

 

 

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Tort bananowy czar

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s